duminică, 4 decembrie 2011

Craciunul in Bucovina

Datinile si obiceiurile populare reprezinta o componenta importanta a zonei bucovinene.
Craciunul este sarbatoarea care se pastreaza in Bucovina, poate mai mult ca in alte parti, fara mari abateri fata de trecut, cel mai frumos si asteptat moment din an. 

Cateva obiceiuri mai putin cunoscute:
  • In Bucovina si in Moldova, din turtele facute de Craciun se pastreaza putin pana primavara, cand sunt puse intre coarnele vitelor la momentul pornirii acestora la arat. Se spune ca acesti colaci, care se fac de Craciun, trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna.
  • In noapte de Ajun, se pune intr-un castron sub fereastra cate putin din toate mancarurile, fara a gusta insa din ele, iar noaptea se spune ca vine ursitorul si degusta din bucate.
  • In ziua de Ajun nu se da nimic din casa (nici macar gunoiul nu se da afara si nu se imprumuta nimic). 
Particip la concursul "Sarbatori in oale noi" organizat de Retete ca la mama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu