Orice zi perfecta incepe cu un mic dejun gustos și sanatos. Conform nutritionistilor, aceasta masa trebuie sa acopere circa 30% din necesarul zilnic de energie si, de aceea, nu poate fi inlocuita de nici o alta masa a zilei. Persoanele care neglijeaza masa de dimineața au parte de o memorie slaba, reducerea performantelor, iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame, dificulate in logica, creativitate redusa.
Asadar pentru a fi in forma maxima pe tot parcursul zilei e important sa acordam o atentie sporita micului dejun.
Ce imi place mie sa mananc dimineata?
Fulgi de secara, ovaz, grau
- consumati ca atare sau combinati cu iaurt, lapte, miere de albine, fructe (proaspete sau uscate), stafide, scortisoara, migdale, nuci, alune. O metoda mai neconventionala de folosire a acestor cereale este adaugarea lor la chiftele, salata, sarmale, ardei umpluti
Secara este un aliment energizant, nutritiv si purificator, dar si un foarte bun fluidifiant al sangelui, fiind o sursa importanta de vitamine A, B, E, K, P si minerale (precum Mg, Ca, Fe, I).
Fulgii de grau sunt bogati in proteine, vitamine (B1.B2,B3), minerale si enzime si sunt eficienti in functionarea organismului, fiind foarte digerabili.
Fulgii de ovaz sunt cei mai hranitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzatia de satietate foarte rapid. Prin continutul de vitamine si minerale, fulgii de ovaz sunt un bun tonic al sistemului nervos. Carbohidratii continuti de fulgii de ovaz se asimileaza lent si previnvariatiile bruste ale glicemiei.
Retete in imagini cu cereale integrale
(click pe poze)
*am strecurat cateva poze cu mancaruri mai potrivite pentru mesele din restul zilei*
Musli (granola)